Dörtlü Özdenetim
Rotary'nin temel ahlak kuralı olarak belirlediği dörtlü özdenetim kuralı, Rotary ailesinin her bireyinin Rotary hayatının yanı sıra iş ve özel hayatlarında kendilerine sormayı alışkanlık haline getirdiği sorulardan oluşur.
Düşündüğümüz, söylediğimiz ve yaptığımız şeyler;
1- Gerçeğe uygun mu?
2- İlgililerin tümü için adil mi?
3- İyi niyet ve daha iyi dostluklar sağlayacak mı?
4- İlgililerin tümü için yararlı mı?
Nasıl ortaya çıktı?
Four Way Test olarak bilinen Dörtlü Özdenetim kuralı ilk olarak 1932 yılında Herbert J.Taylor tarafından ortaya koyulmuştur.
Çalışan kişilerin iş ve meslek yaşamlarında uygulamalarını istediği bu iş ve ahlak prensibi, Chicago Alüminyum'da gerçek bir mucize yarattı. Böylelikle bu basit iş ahlakı prensibi ve felsefesinin her yerde uygulanabilir nitelikte olduğu anlaşıldı. Bu “Dörtlü Özdenetim”, şirketin satışlarında, üretiminde, reklamlarında ve alıcı, satıcı gibi tüm ilişkilerinde yol gösterici bir rehber oldu ve sonuçta şirketin kurtulmasının bu basit felsefenin uygulanması sonucu gerçekleştiği düşünüldü.
İflasın eşiğinde bulunan şirketi Chicago Alüminyum'un başına gelen Taylor, mali güçlüklerle başa çıkabilmek için tüm çalışanlara klavuz olacak bir dizi öneri hazırladı.